sunnuntai 9. elokuuta 2015

Paluu puikkoihin: pipo ja tumput vauvalle

Puikkotauon jälkeen tuli tehtyä yksi vauvanlakanaprojekti neulomista vältellessä, mutta viisi päivää ennen kuukauden täyttymistä en voinut vastustaa illalla iskevää neuloosia. Ensin tein testitilkun, ja jo pelkästään sen neulominen tuntui ihanan vapauttavalta. Sen jälkeen yritin pitkään päättää, neulonko vai virkkaanko pipon. Yritin virkata, mutta Novitan Puuvilla-bambu -lanka on sen verran löyhään kierrettyä, että lanka ei tullut ikinä kokonaan koukulle. Ehkä koukun koko olikin liian pieni, mutta en jaksanut yrittää enää uudelleen, vaan vaihdoin puikkoihin. Neuloosissani tikutin sinä iltana valmiiksi yhden vauvan pipon - ei ihan ensipipo, kuten ystäväni kanssa pienimpiä ja vähän isompia pipoja vertaillessa huomasimme - mutta äkkiähän ne kasvaa.

Ensimmäistä kertaa kokeilin myös ohjeiden kirjoittamista. Tästä piposta ja sen kavereiksi parin päivän päästä syntyneistä lapasista on hyvä aloittaa, mallit kun ovat helpot ja ehkä ensimmäistä kertaa tajusin neuloa oikeanlaisesta langastakin vauvan vaatteita.

Peruspipo vauvalle (koko 60)
Lanka: Novita Puuvilla-bambu (tässä väreinä musta ja vaaleanvihreä)
Puikkokoko: 3

1. Luo 76 silmukkaa (värillä 1) ja yhdistä ympyräksi. Neulo 8 kerrosta 2o 2n-joustinneuletta.
2. Neulo 8 kerrosta värillä 2 ja 8 kerrosta värillä 1.
3. Neulo 8 kerrosta värillä 2, sekä yksi kerros värillä 1.
4. Neulo jokaisen puikon lopussa 2o yhteen, ja tämän kerroksen jälkeen yksi välikerros. Tämän jälkeen toista kavennuskerros ja välikerros.
5. Neulo jokaisen puikon lopussa 2o yhteen, kunnes jokaisella puikolla on 2s jäljellä. Muista vaihtaa väriä, kun 8krs on täynnä. Vedä lanka silmukoista läpi ja päättele.

Vauvan lapaset

Lanka: Novita Puuvilla-bambu (näissä väreinä samat musta ja vaaleanvihreä)
Puikkokoko: 3

1. Luo 30 silmukkaa ja yhdistä ympyräksi. Neulo 15 kerrosta 1o 1n -joustinneuletta.
2. Ota väri nro 2 mukaan. Neulo 3s värillä 1, ja 3s värillä 2. Jatka tätä läpi kerroksen. Jos tahdot haastetta, neulo vielä tämän kerroksen aikana 1o 1n -joustinneuletta.
3. Kierrä kirjoneulekuviota haluamaasi suuntaan yhden silmukan verran. (Esimerkki: kierrät kuviota vasemmalle: Neulo 1s värillä 2, ja neulo sen jälkeen aina 3s vuorossa olevalla värillä. Viimeisen puikon kaksi viimeistä silmukkaa osuvat värille 2, ja näin "täydennät" kolmen silmukan sarjan.)
Kierrä kuviota aina jokaisen kerroksen jälkeen yhden silmukan verran.
4. Kavenna seuraavalla kerroksella 1. ja 3. puikon alussa ylivetokavennus sekä 2. ja 4. puikon lopussa kaksi oikein yhteen. Neulo välikerros. Toista kavennuskerros ja välikerros.
5. Jatka kaventamista ilman välikerroksia, kunnes jokaisella puikolla on 2 silmukkaa. (Koska silmukkamäärä ei mene tasan neljälle puikolle, voit halutessasi kaventaa lopussa "ylimääräiset silmukat" viimeisellä kavennuskierroksella pois, jotta joka puikolla on 2 silmukkaa. Eli kun kahdella puikolla on 3 silmukkaa ja kahdella 4, kavenna neljän silmukan puikoilla normaalin kaventamisen lisäksi ensimmäiset silmukat kaksi oikein yhteen.) Katkaise lanka, vedä silmukoista läpi ja päättele.

Tee toinen lapanen pariksi niin, että kierrät kirjoneulekuviota päinvastaiseen suuntaan.


Hyvää elokuun alkua sulle! :)  - Minsku


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti