tiistai 3. helmikuuta 2015

Laskelmia ja shibori-solmuja

Vihdoinkin sain neulepaita-projektiani konkreettisesti eteenpäin: sain tehtyä silmukka- ja kerroslaskelmia ja olinpa samaan syssyyn niinkin reipas, että raapustelin ohjeetkin jokaisen kappaleen neulomiseen. Lisäksi ainakin yritin laskea, että silmukkamäärät täsmäävät senttimetrimittoihin kustakin kohdasta myös kavennusten tai muiden muutosten jälkeen. Eniten pulmaa aiheutti ehkä palmikkokuvio paidassa (palmikko ja nurjat silmukat vetävät neuletta kasaan niin, että kymmenelle sentille mahtuu viisi silmukkaa enemmän kuin sileällä), en vieläkään aivan täysin luota, että laskelmat pätisivät jokaisessa kohdassa täysin... Laskujen virheet näkyvät varmaankin lopputuloksissa, täytynee henkisesti varautua mahdollisiin purkutilanteisiin. Neulepaita on nyt kuitenkin vähän paremmin aikataulussa, ainakin mikäli saan tällä viikolla tehtyä vaikkapa hihat tai takakappaleen.


 

Laskelmien ja flowssa kirjoitettujen neuleohjeiden lisäksi sain myös haettua värjäyksen luokasta värjätyt vanhat lakanani. Ei hullumpia lopputuloksia siellä päässä, ongelmana ehkä tulee olemaan luopumisen tuska: mitkä kangastilkuista jätän kouluhommia varten (joihin tarvitsen siis ainakin kaksi shibori-kuvioin värjättyä kangaspalaa) ja mitkä jätän vapaa-ajan töitäni varten? Toisaalta kaikki kangaspalat olivat alunperinkin melko kuluneita, heiveröisiä vanhoja lakanoita. Pahoin pelkään, että esimerkiksi hamekäytössä - johon olin yhden kankaan suunnitellut käyttäväni - kangas ei luultavasti kestä, vaan repeää helposti joko sauman kohdalta tai sitten ohuimmasta. Harmillista, mutta toisaalta niityn vihreästä metsän vihreään liukuvärjätty lopputulos ei ehkä kuitenkaan istu vaatekaappini värimaailmaan niin hyvin kuin kesän sininen. Täytynee hankkia uusi kangas värjättäväksi, korjaantuu samalla kestävyysongelmakin.


 


Vaaleanpunainen kangas värjättynä sinisellä.

Keittiön verhoksi suunnittelemani kangas. Keittiössä on paljon vahvaa punaista, ja siihen väriin olin ajatellut kankaan värjääväni - lopputulos olikin tämä. Miellyttää minua silti.

 

 
-Minsku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti